☰  MENU

WKO Monobron Cruquius onderweg naar 180 meter diepte

In week 47 van 2016 is de realisatie van start gegaan voor de boring van de WKO Monobron voor project Cruquius Fase 1.1 te Amsterdam. Het is de verwachting dat de boring die verzorgt wordt door de DRIES-partner Nathan na een week van voorbereiding twee weken in beslag zal nemen. Nadien zal specialist Wabron met het jutteren de bron ook twee weken nodig hebben. DRIES-partner Buro Bron verzorgt de kwaliteitsborging conform BRL11000. Zo blijkt maar weer dat 1+1=3 wel degelijk bestaat. Lees hieronder verder >>>

Monobron

Een open bronsysteem bestaande uit twee bronnen in één boorgat noemen we een WKO monobron systeem. En de methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem wordt Warmte- en koudeopslag (WKO) genoemd. Deze techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en/of te koelen.

Bij de realisatie hebben we direct te maken met een ruimte- en kostenbesparing, omdat er slechts één bron geboord hoeft te worden.

Hoe werkt een monobron?

WKO monobron systeem dat bestaat uit twee bronnen. Om een gebouw te verwarmen wordt ‘s winters het warmere water vanuit de bron naar boven gepompt.

Tegenovergesteld kan zomers voor verkoeling het koudere grondwater opgepompt worden uit de bron en na gebruik voor koeling terug geïnfiltreerd in de warme bron.

Voor het koelen of verwarmen wordt een warmtewisselaar gebruikt die de energie uit het grondwater onttrekt.

Eigenschappen:

  • Toepassingen voor middelgrote systemen.
  • 1 bronput is ruimtebesparend voor het kavel oppervlak.
  • ‘s winters over een koude bron, ‘s zomers over een warme bron.
  • korte terreinleidingen leveren een laag energieverbruik.
  • Niet altijd geldt er een vergunningsplicht.

Bij de monobron betrokken DRIES-partners:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

← Prev nieuws ItemAanvang leidingtracé in fase 1.1 Amsterdam

Next nieuws Item →KIWA: DRIES mag doen waar het goed in is!