☰  MENU

Enervision nr. 26, juni 2017

De meest actuele versie van Enervision is gepresenteerd tijdens de PROVADA. Deze grootste vastgoedbeurs in Nederland is van dinsdag 30 mei t/m donderdag 1 juni 2017 gehouden in de Amsterdamse Rai. Tijdens dit driedaagse netwerkevent was ook DRIES-partner Nathan prominent zichtbaar op stand 12-30 . Met het credo ‘driven bij knowledge’ aangaande duurzame bodemenergie en producten zoals Uponor en Alpha Innotec zijn ze DRIES-partner mét toegevoegde waarde. Lees hieronder het volledige artikel >>>

de bouwlocatie op het West-Amsterdamse schiereiland Cruquius binnen de ring aan het IJ

De realisatie van een one-stop-shop energiesysteem

Bewoners hechten tegenwoordig steeds meer waarde aan één centraal punt waar zij met al hun vragen over verwarming, koeling en warm tapwater terecht kunnen. DRIES bv speelt hier slim op in door te voorzien in het complete traject – van de bron tot en met het afgiftesysteem. Roy Vuulink is dan ook een man met vele petten. Zo heeft hij enkele jaren geleden Share-Energy bv opgericht; een dienstverlenend strategisch adviesbureau op het gebied van warmte- en koude installaties. Vervolgens is daar DRIES bijgekomen; hierbij worden (nieuw-) bouwprojecten met het DRIES-concept ontwikkeld en gerealiseerd. Daarnaast is hij nog eigenaar van energiebedrijf of beheersmaatschappij WarmGedeeld bv. binnen deze drie bedrijven draait alles om: denken, doen, beheren en daarmee is de cirkel rond. Zo zegt Roy: ‘’bij het DRIES-concept ligt de focus sterk op de exploitatiefase. De achterliggende gedachte hierbij is dat, hoe beter het totaalconcept, des te lager de exploitatiekosten zijn met de hoogste mate van klanttevredenheid. Om een optimale installatie te kunnen realiseren, is het DRIES-concept gebaseerd op een nauwe samenwerking met vaste (installatie)partners.

Een van deze gewaardeerde partners is Nathan. We organiseren 1 tot 2 keer per jaar een partnermiddag om buiten onze eigen grenzen te kijken. Door alles breed te bekijken en je eigen bedrijfspet even af te zetten, ontstaan de beste ideeën en oplossingen!’’. Roy en Roelof zijn geen vreemden van elkaar. Zij kennen elkaar nog uit de tijd dat Roy bij Nuon verantwoordelijk was voor de afdeling Duurzame warmte/koude (WKO-projecten). Voor het DRIES-concept kwamen zij weer in contact met elkaar met Cruquius als eerste project. Roelof valt Roy lachend bij: ‘’Zoals je ziet, past deze samenwerking dus ook geheel binnen het duurzame karakter van dit project!’’

Roelof Vallinga (Nathan-l) en Roy Vuulink (DRIES-r) op locatie met uitzicht op het IJ

 

CRUQUIUS BLINKT UIT IN INNOVITEIT

Het Cruquius project wordt met het DRIES-concept een van de meest innovatieve nieuwbouwprojecten van heel Nederland, waarbij uitsluitend met de beste materialen wordt gewerkt. Zo heeft Nathan hier o.a. de Uponor leidingen, warmtepompen en de Ecoflex warmte- en koude terreinleidingen voor het hele complex geleverd. Door de compacte bouwwijze is het MLC reisesysteem eveneens een mooie toepassing gebleken.

Uponor MLC Reisesysteem met Kingspan Kooltherm Isolatie in aanbouw

 

 

OMVANGRIJK PROJECT

In totaal komen er ca. 1500 woningen op het enorme terrein. In 2017 betrekken de eerste bewoners de appartementen. Hierna volgen nog vijf kopieën van wat er nu gebouwd wordt. Roy: ‘’Daarom is het van belang dat alles, wat we nu ervaren, goed wordt vastgelegd en in processen wordt vertaald. Op die manier zullen de opvolgende projecten nog efficiënter en sneller verlopen. Dat noem ik: ‘leren voor het repeteren’. Wij denken altijd vanuit de afnemer. Hoe kunnen we hem of haar zo goed mogelijk ontzorgen en dus zo min mogelijk klachten genereren? Daarom werken wij zo graag aan dit soort projecten. Wij denken immers niet in kortetermijnplannen maar blikken het liefst 30 jaar vooruit!’’ Hij vervolgt: ‘’binnen DRIES richten we ons op de collectieve bouw (appartementen en commerciële ruimtes) met nadruk op de woningbouw. binnen de woningbouw is contractbeheer immers complexer dan bij utilitaire bouw. Hier blinken we in uit! Dat maakt ons werk dynamischer en een stuk spannender. Vragen als: hoe gaan we invulling geven aan de behoeftes? We leveren bijvoorbeeld twee gradaties warmtepompen, een met lage temperatuur én met hogere temperatuur. In de basis kunnen we dus alles leveren. Verder kijken dan je neus lang is, daar draait het om. Voor dit project hanteren we een bivalente opstelling (gasketels). Mocht een bron uitvallen, kunnen we altijd teruggrijpen naar een tweede opwektechnologie. Dit biedt bedrijfszekerheid. Er staat veel ketelvermogen, maar we verbruiken bijna niets, waardoor de fossiele brandstof die we nodig hebben nihil is!’’ Thermische energie uit oppervlaktewater (EOW) kan in combinatie met Warmte en koude Opslagsystemen (WkO) worden ingezet voor het duurzaam verwarmen van gebouwen. Hier is Nathan nauw bij betrokken geweest. Roelof: ‘’De EOW is qua capaciteit al voorbereid voor drie fases.

 

ROY VUULINK, EIGENAAR DRIES BV.

Met gepaste trots vertelt Roy: ‘’Cruquius is met recht het best geïsoleerde leidingenproject van heel Nederland te noemen. En Cruquius blinkt op meerdere vlakken uit.”

Roy Vuulink

Zo vult Roelof aan: binnen dit project zijn we afgestapt van de standaard Uponor leidinglengtes. “We zijn van 5 naar 3,3 meter teruggegaan, omdat dat tevens de hoogte van de verdieping is. Naast efficiënter wordt er hierdoor ook minder afval gecreëerd. Dit is het eerste project in Nederland waarbij dit wordt toegepast. Daar mogen we gerust even bij stil staan!’’

Bronvermelding:
– lees hier het DRIES-artikel helemaal m.b.t. project Cruquius Amsterdam (pg. 40 t/m 43).
– lees hier het complete vakblad Enervision nr. 26 / 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

← Prev in de media ItemNOS: Welke vakmensen gaan het groener maken?

Next in de media Item →Installatie & Bouw, lente 2017