☰  MENU

Remeha conventionele opwekeenheid

Warmte kan opgewekt worden met warmtepompen en (gasgestookte) ketels. Waarom kiest het DRIES-concept, in een tijd dat duurzaamheid HOT is, nog voor een bivalente energievoorziening? Lees >>> 

Bedrijfszekerheid

Binnen het DRIES-concept, zoals het wordt gerealiseerd bij Project Cruquius Amsterdam, wordt er hoofdzakelijk gewerkt met een duurzame opwekeenheid middels warmtepompen. Warmte Koude Opslag (WKO) vormt de basis met Energie uit Oppervlakte Water (EOW) voor de zekerheid voor een goede balans van de natuurlijke bronnen.

Ondanks dat het momenteel een enorme hype lijkt om als gemeente en/of bestuurder in de media met intentieverklaringen te opperen dat men 100% kiest voor gasloos in 2050 of soms al in 2030. Vanuit oogpunt van techniek en bedrijfszekerheid lijken het populaire uitspraken in een tijd dat duurzaamheid een hype is.

Lange termijn visie

Binnen dit project blijven wij met het DRIES-concept, naast de droom van een schoner milieu en duurzamer klimaat, in contact ons gezonde verstand. De toepassing van een conventionele opwekeenheid is bedoeld voor de piekvermogens en als back-up. Deze bivalente keuze (warmte kan opgewekt worden met warmtepompen en met ketels) zorgt voor een zo hoog mogelijke bedrijfszekerheid en exploitatiewaarde op de lange termijn (30 jaar) waarbij hiertoe de inzet tot het uiterste beperkt zal worden. Zo min mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen betekent iets anders dan deze kwetsbare grondstoffen uitputten.

Conventionele opwekeenheid

De conventionele opwekeenheid zijn twee ketels van Remeha in een cascade opstelling.  De Remeha GAS 310 Eco Pro zijn twee compacte staande hoog-rendementsketels met een optimale inzetbaarheid. Deze gasgestookte ketels worden geplaatst op de begane grond waarbij twee maal twee leidingen (aanvoer en retour) de opgewekte warmte naar de technische warmtepompruimte transporteren.

Hierbij enkele feitjes aangaande de geleverde ketels door Remeha in wk28/2017.

  • De gasgestookte ketels zijn bedoeld als pieklastketels om bij te kunnen springen als de warmtepompen het niet meer zouden trekken of uit zouden vallen.
  • Het bijzondere aan het DRIES-concept is dat er ook hoog temperatuurwarmtepompen toegepast worden die zelf al warm tapwater kunnen maken, waardoor de ketels dus echt voor de bedrijfszekerheid zijn.
  • Het betreft twee ketels, met bij elkaar ruim 900 kW ketelvermogen.
  • De Remeha GAS 310 Eco Pro wordt geassembleerd, vooringesteld, getest en beschermd geleverd.
  • Dit type ketel wordt geleverd op transportwielen onder de ketel en beschikt over een robuuste gietaluminium ledenwarmtewisselaar en een aansluitset voor extra installatiegemak.
  • De ketels wegen samen 932 kilo.
  • De werklocatie is in een aparte stookruimte aan de binnentuin van het gebouw K1.1 opgesteld.
  • Om hier te komen zijn ze met de bouwkraan “voor de deur” neergezet, waarna ze met vereende krachten binnen zijn geplaatst.
  • Ze zijn Ferrari rood ?.

Schonere toekomst
Met de kennis van nu, onze ervaring uit het verleden en met visie in de duurzame energie blijven we niet stilstaan in het hier & nu. Momenteel loopt er binnen DRIES-onderzoek & ontwikkeling een project om met de piekbelasting en als back-up de bedrijfszekerheid veilig te stellen met een duurzaam alternatief, te weten bio olie. Hou het DRIES-nieuws goed in de gaten, binnenkort volgt meer hierover in dit forum.

DRIES logo

 

← Prev nieuws ItemNieuwe bedrijfslocatie

Next nieuws Item →Animatie Duurzame energie WKO EOW