☰  MENU

De kunst van realisatie in een overspannen bouwsector

Doekle Terpstra, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel UNETO-VNI, pleit voor onorthodoxe maatregelen om de overspannen arbeidsmarkt in de branche tegen te gaan. Lees meer >>>

Een overspannen arbeidsmarkt dreigt in de bouwsector. Zowel bij nieuwbouwprojecten als het opknappen van bestaande woningen is het lastig om goed technisch personeel te vinden. NU.nl vroeg aan experts wat zij als oplossing zien voor deze ontwikkeling.

Arbeidstekort in de bouw loopt op tot record

Het gaat goed met de bouw. Zo goed dat het steeds moeilijker wordt voor bouwbedrijven om personeel te vinden om een klus uit te voeren. Dat melden economen van ABN Amro in een rapport over de bouwsector. Het afgelopen kwartaal gaf ruim 20 procent van de bouwbedrijven aan dat een tekort aan medewerkers hun werkzaamheden belemmert. Dat is het hoogste niveau ooit. Volgens de onderzoekers stijgen de prijzen bovendien sneller dan de productie in de bouw. Dat komt onder meer doordat de vraag harder stijgt dan het aanbod. De bouw profiteert vooral van de verder aantrekkende economie in Nederland.

“Als werkgever kun je natuurlijk voor een paar tientjes iemand van de steiger afkopen. Maar daarmee houd je het probleem in stand. We mogen als maatschappij niet accepteren dat een overspannen arbeidsmarkt hét obstakel wordt voor bijvoorbeeld de energietransitie. We moeten snel op zoek naar oplossingen. Het is echt alle hens aan dek. Alle beschikbare capaciteit, in voltijd en deeltijd, moeten we inzetten om de marktgroei te kunnen bijbenen.”

Bronvermelding  28 oktober 2017

Opleiding

foto ROC Midden Nederland

Het opleiden van goede vakmensen heeft topprioriteit, vindt Terpstra. “Er is veel geïnvesteerd om jonge mensen te enthousiasmeren voor de technische sector.
De branche heeft een enorme metamorfose ondergaan.” Een installateur is volgens de voorman al lang niet meer de persoon die onderin het keukenkastje zit. Het moderne werk is veel meer op de toekomst gericht en veel technischer geworden. “Daarbij focussen we op vakmanschap en beroepsonderwijs, zodat er altijd goede mensen beschikbaar zijn.”

Zelfstandigen

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis benadrukt dat het probleem vooral zit in de haast die mensen hebben. “Kortgeleden moesten aannemers nog bijna elke klus aanpakken om het hoofd boven water te houden”, zegt hij. “Bouwbedrijven kampen ook met een personeelstekort. Door de crisis zijn veel bedrijven afgeslankt en hebben goede vakmensen hun baan verloren. Die zijn inmiddels voor zichzelf begonnen. En de markt is op het moment zo goed, dat velen niet meer in loondienst willen werken.” Inmiddels is het echter een sport geworden om goede mensen te vinden. Door drukte worden de kleine klusjes nu echter tussen de grote ‘gepropt’, wat leidt tot langere wachttijden en verhoging van de prijzen.

← Prev nieuws ItemBRL-erkenning maakt onze energie aantoonbaar duurzaam

Next nieuws Item →Nieuwe bedrijfslocatie